Yoklama başvurusu yaptıktan sonra tecil edilir mi ?

Gurboga

Global Mod
Global Mod
“Yoklama Başvurusu Sonrası Tecil Olur mu?” – Bir Forum Sohbetinin İçinden Doğan Hikâye

Forumda ilk mesajı gördüğümde konu basit bir soru gibi duruyordu ama altında bambaşka bir hayat akıyordu:

“Yoklama başvurusu yaptıktan sonra tecil edilir mi?”

Bu cümleye verilen cevaplardan çok, insanların o sorunun arkasına gizlediği kaygı dikkat çekiyordu. Bir akşam, bu başlığın altına yazılanları okurken aslında küçük bir hikâyenin yavaş yavaş oluştuğunu fark ettim. Ve o hikâyeyi burada paylaşmak istiyorum.

---

1. Başlangıç: Emre’nin Soru Çemberi

Emre, üniversiteden yeni mezun olmuştu. Elinde birkaç plan vardı ama zihninde tek bir büyük soru dönüp duruyordu: askerlik.

E-Devlet üzerinden yoklama başvurusunu yapmıştı. Sistem “işlem tamamlandı” demişti ama içi rahatlamamıştı. Çünkü o cümle, onun zihninde “her şey kesinleşti” anlamına gelmiyordu.

Forumda yazdığı mesaj aslında bir panikti:

“Başvuru yaptım ama tecil olmuş sayılır mıyım?”

Emre’nin yaklaşımı tipikti; çözüm odaklıydı. Adım adım ilerlemek istiyordu. Hangi belge, hangi tarih, hangi statü… Her şeyi netleştirmeye çalışıyordu. Ona göre belirsizlik, çözülmesi gereken bir denklemden ibaretti.

Ama bu denklemde eksik bir şey vardı: insan tarafı.

---

2. Derya’nın Bakışı: Kaygının Görünmeyen Yüzü

Forumda Emre’nin mesajına ilk dikkat edenlerden biri Derya oldu. O, aynı konuyu yıllar önce kardeşi üzerinden yaşamıştı.

Derya’nın yaklaşımı farklıydı. O, önce sorunun teknik kısmına değil, duygusal yüküne baktı.

“Bu soru aslında ‘Ne olacak?’ korkusunu taşıyor,” diye düşündü.

Cevap yazarken netti ama yumuşaktı:

Yoklama başvurusu yapmak tek başına otomatik bir tecil anlamına gelmezdi. Süreç, kişinin durumuna göre değişirdi. Öğrencilik, sağlık durumu, yaş sınırı ya da askerlik şubesinin değerlendirmesi gibi birçok kriter devreye girerdi.

Ama Derya’nın asıl söylediği şey satır aralarındaydı: “Beklemek zor ama bu süreç yönetilebilir.”

Onun yaklaşımı ilişkisel ve empatikti. Emre’nin kaygısını sadece bilgiyle değil, anlamlandırarak hafifletmeye çalışıyordu.

---

3. Araya Giren Ses: Tarihin İçinden Bir Bakış

Başlık altına bir başka kullanıcı daha yazdı: “Askerlik sistemi eskiden çok daha farklıydı.”

Bu kişi, 50’lerine yaklaşmış bir amcaydı. Gençliğinde yoklama kağıtlarının posta ile geldiği, şubelerde uzun kuyrukların olduğu dönemleri hatırlıyordu.

Ona göre sistem değişmişti ama temel gerçek değişmemişti: devlet bir kayıt ve değerlendirme süreci yürütüyordu.

Eskiden belirsizlik daha uzundu. Şimdi ise dijital sistemle hızlanmıştı ama insanlar hâlâ aynı soruyu soruyordu:

“Ben şu an hangi statüdeyim?”

Bu tarihsel perspektif, forumdaki tartışmayı bir anda genişletti. Konu sadece Emre’nin durumu olmaktan çıkıp, toplumun askerlikle kurduğu ilişkiye dönüştü.

---

4. Çatışma Noktası: Beklemek mi, Planlamak mı?

Emre cevapları okudukça iki farklı yaklaşım arasında kaldı.

Bir yanda netlik arayan kendi zihni vardı:

“Başvuru yaptıysam tecil olmalı.”

Diğer yanda sistemin gerçekliği:

“Hayır, her başvuru otomatik sonuç üretmez.”

Derya’nın yaklaşımı burada daha da anlam kazandı. O, Emre’ye şunu hissettirmeye çalışıyordu: Süreç sadece resmi bir işlem değil, aynı zamanda bir geçiş dönemiydi.

Erkek karakterlerin forumda daha çok stratejik öneriler verdiği dikkat çekiyordu:

– Belgeleri kontrol et

– Şubeyi ara

– Statünü e-Devlet’ten takip et

Kadın kullanıcıların yorumları ise daha çok sürecin insani tarafına odaklanıyordu:

– “Bu belirsizlik zor, anlıyorum”

– “Plan yaparken kendine de zaman tanı”

Bu iki yaklaşım birbirine karşı değil, aslında birbirini tamamlıyordu.

---

5. Gerçek Cevap Yavaş Yavaş Şekilleniyor

Forumun sonunda Emre’nin sorusuna net bir çerçeve oturdu:

Yoklama başvurusu yapmak tek başına tecil anlamına gelmez.

Tecil, ancak:

Öğrencilik durumu,

Sağlık raporu,

Yaş veya özel yasal şartlar,

Askerlik şubesinin onayı

gibi durumlar sonucunda gerçekleşir.

Yoklama başvurusu ise sürecin başlangıcıdır; kimlik, eğitim ve sağlık bilgilerinin doğrulanmasıdır.

Yani Emre’nin yaptığı şey “sonuç almak” değil, “sisteme dahil olmak”tı.

---

6. Son Düşünce: Belirsizlikle Yaşamak

Forum kapanırken Derya son bir cümle yazdı:

“Bazen cevap hemen gelmez ama süreç zaten cevabın kendisidir.”

Bu cümle Emre’nin zihninde daha uzun süre kaldı.

Çünkü mesele sadece tecil olup olmaması değildi. Asıl mesele, insanın belirsizlik karşısında nasıl davrandığıydı.

Plan yapmak mı?

Beklemek mi?

Yoksa ikisini birlikte yürütmek mi?

---

Ve şimdi bu yazıyı okuyan sana sorulacak asıl soru şu olabilir:

Eğer aynı belirsizliğin içinde olsaydın, hangi yaklaşımı seçerdin?