Bilişsel davranış nedir örnek ?

Gurboga

Global Mod
Global Mod
Bilişsel Davranış Nedir? Bir Bakışta "Zihin Oyunları" ve Örnekler!

Hadi gelin, hep birlikte bir hayal kuralım: Her sabah uyanıyorsunuz ve "bugün mükemmel bir gün olacak" diye düşünüyorsunuz. Ya da, bir iş görüşmesine gideceksiniz ve içsel bir ses size, "Her şey yolunda, yapabilirsin" diyor. Ama bir de, öfkenin doruklarına çıktığınız anlar var. Hiç beklemediğiniz bir şekilde, sabahki "mükemmel gün" hayali hızla yok oluyor ve "Bu görüşme bende bitecek" düşüncesi kafanızı sarıyor. İşte tam bu noktada, “Bilişsel Davranış” devreye giriyor.

Peki nedir bu bilişsel davranış? Bunu, düşüncelerimizin, hislerimizin ve davranışlarımızın nasıl birbirini etkilediğini anlayabileceğimiz bir kavram olarak tanımlayabiliriz. Hadi biraz daha açalım. Bu kavram, aslında zihinsel oyunlar oynamak gibi bir şey. Her düşündüğümüz, bir davranışa dönüşmeden önce, beynimizde büyük bir "strateji toplantısı" yapar. Kimi zaman bir kahraman gibi, kimi zaman da tam tersine, içimizdeki kötü adamla pazarlık yapar.

Bilişsel Davranışın Temel Prensipleri: Kısa Bir Özet

Bilişsel davranış, insanların düşüncelerinin duygularını ve davranışlarını nasıl şekillendirdiğini araştırır. Örnek olarak, diyelim ki bir insan sürekli "Ben başarılı olamam" diye düşünüyor. Bu düşünce, o kişinin daha az çaba harcamasına ve başarısızlık korkusu yüzünden harekete geçmemesine yol açabilir. Bu, bilişsel davranışın temel prensiplerinden biridir: Düşünceler, duygularımızı etkiler ve bu da davranışlarımızı yönlendirir.

Tabii burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bu döngünün pozitif ya da negatif şekilde işleyebilmesidir. Örneğin, "Ben bunu başarabilirim" diye düşünen bir kişi, daha fazla çaba harcayacak ve başarılı olma olasılığı artacaktır.

Erkekler Çözüm Odaklı, Kadınlar Empatik ve İlişki Odaklı: Gerçekten Böyle Mı?

Bilişsel davranışın farklı bireylerde nasıl ortaya çıktığı, kültürel ve cinsiyet temelli farklılıklar gösterir mi? Tabii ki! Ancak burada dikkat edilmesi gereken, bu farkların klişelere dayanmaması gerektiğidir. Toplumda, erkeklerin daha çözüm odaklı, kadınların ise empatik yaklaşımlar sergilediği gibi klişeler olsa da, bilişsel davranış bu genellemelerle sınırlı değildir.

Mesela, bir erkek, çok sevdiği bir projede başarısız olduğunu düşünüp kendini tamamen çözümsüz bir durumda hissedebilir. Bu düşünce, ona yalnızca "çözüm bulmalıyım" baskısı yapar. Ancak bu baskı onu hareket ettirmediği gibi, kaygıya da yol açabilir. Öte yandan, aynı durumda bir kadın, projedeki başarısızlık sonrası, "neden başarısız oldum" sorusunun yanıtlarını duygusal ve ilişkisel düzeyde arayabilir. Burada düşünce, duygusal bağlamda yeniden şekillenerek, çözüm bulma sürecini kişisel bir öğrenme ve ilişkisel bağ kurma yolculuğuna dönüştürebilir.

Her iki yaklaşım da geçerli ve doğru olabilir. Asıl önemli olan, bireyin bilişsel sürecinde, düşünceyi nasıl şekillendirdiğidir. Bu noktada, kendi içsel diyaloglarımıza dikkat etmek, yaşadığımız duyguları anlamak ve onları nasıl kontrol edebileceğimizi bilmek önemlidir.

Bir Kahraman Gibi: Bilişsel Davranışın Gücü

Herkesin içindeki kahramanı çıkarması kolay değildir. Ama işte bilişsel davranış, bu kahramanı yaratmada bize çok yardımcı olabilir. Diyelim ki, birine çok sinir oldunuz. Klasik tepki: "Bunu asla affetmem, asla!" Ama bilişsel davranış burada devreye giriyor. Kendinize şunu diyebilirsiniz: "Evet, sinirlendim, ama bu duyguyu kontrol edebilirim. Affetmek, sadece kendime faydalı olur." Böylece, duygusal tepkinizle başa çıkmaya çalışırken, düşüncelerinizi yönetiyorsunuz.

Bilişsel davranışın bir başka güçlü yönü ise, olumsuz düşünceleri gerçekçi bir bakış açısına dönüştürmekte yatıyor. “Başarısız oldum, her şey bitti” gibi düşünceler yerine, “Evet, bu bir başarısızlık, ama ondan öğrenecek çok şey var” demek, sizi bir adım ileriye götürür.

Mizahi Bir Örnekle Bilişsel Davranış: Hangi Filmi Seçmeli?

Diyelim ki bir arkadaşınızla sinemaya gitmek üzeresiniz. Filmler arasında karar veremiyorsunuz. Arkadaşınız, komedi filmi öneriyor, ama siz dramayı tercih ediyorsunuz. İçinizden “Ya bu komedi filmi çok saçma olur, dramayı seçmeliyim” diye düşünüyorsunuz. Ama bir dakika! Bilişsel davranış burada devreye giriyor. İçsel diyalogunuzun farkına varın: “Sadece düşündüğüm için böyle hissediyorum, ama belki de komedi filmi gerçekten iyi olabilir.” Bu durumda, zihninizin kısa vadeli düşüncelerine karşı dikkatli olursanız, farklı bir bakış açısı kazanabilir ve daha eğlenceli bir karar verebilirsiniz.

Bilişsel Davranışa Dair Sonuç: Kendini Anlama Sanatı

Sonuçta bilişsel davranış, bir insanın düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını anlamasına ve bunları daha sağlıklı bir şekilde yönlendirmesine yardımcı olur. Bunu yaparken, sadece düşüncelerimize odaklanmak yetmez; aynı zamanda duygularımızın da farkında olmalıyız. Erkekler, kadınlar, çocuklar, yaşlılar; her birimizin bilişsel süreçleri farklı olabilir, ancak önemli olan, içsel diyaloglarımıza kulak vermek ve onları daha sağlıklı bir noktaya taşımaktır.

Hadi, bir kez daha o "mükemmel gün" fikrine geri dönelim. Bugün neyi farklı düşünebilirsiniz? Duygusal anlamda hangi yolculuklara çıkabilirsiniz? Bu düşünceler, sadece hayal gücümüzü değil, aynı zamanda hayatımızı da şekillendiriyor. Kendinizi tanıyın ve bilinçli bir şekilde daha iyi bir yolda ilerleyin.