Asteğmen kimlere çıkar ?

Sadist

New member
Bir Forum Paylaşımı: O Geceden Kalan Soru

“Ben o geceyi hiç unutamıyorum.”

Forumda ilk cümleyi yazarken bile, sanki o gün yeniden karşımdaydı. Ankara’da bir kış akşamıydı. Askerlik şubesinin önünde toplanmış kalabalığın içinde herkesin yüzünde aynı ifade vardı: bekleyiş, belirsizlik ve içe kapanan bir heyecan.

Yanımda Murat duruyordu. Elinde dosya, sürekli not alır gibi bir şeyler karalıyor, “Sistem nasıl işliyor, mantığını çözmemiz lazım” diyordu. Biraz ilerde Elif vardı; kalabalığın gerginliğini fark edip arada insanlara su uzatıyor, “Herkes biraz sakin olursa daha kolay atlatır” diyordu. Aynı olaya bakan iki farklı zihin gibi… ama aslında birbirini tamamlayan iki bakış açısı.

O gün hepimizin aklında tek bir soru vardı: Asteğmen kimlere çıkar?

---

Asteğmenlik Nedir, Neden Bu Kadar Önemli Görülür?

Sistemi anlamaya çalışırken Murat’ın defterine eğildim. Kendi kendine çizdiği oklar, kutular, “mezuniyet – sınıflandırma – ihtiyaç” gibi notlarla doluydu.

Asteğmenlik, Türkiye’de yedek subay olarak görev yapma statüsüydü. Üniversite mezunlarının bir kısmı, askerlik hizmetini er ya da kısa dönem er olarak değil, astsubay ve subay arasında bir görev olan yedek subay (asteğmen) olarak yapıyordu.

Ama mesele sadece diploma değildi.

Elif araya girdi:

“İnsanlar bunu sanki tamamen şansa bağlıymış gibi konuşuyor ama aslında arkasında bir planlama var, değil mi?”

Haklıydı. Sistem, sadece bireysel tercih değil; devletin ihtiyaçları, branş dağılımı ve dönemsel kadro açığıyla şekilleniyordu.

---

Asteğmen Kimlere Çıkar? Gerçeğin Katmanları

O gün orada öğrendiğimiz şey şuydu: Asteğmenlik, tek bir kritere bağlı değildi.

Murat hemen çözüm odaklı bir şekilde sıralamaya başladı:

Üniversite mezunu olmak

TSK’nın ihtiyaç duyduğu branşta bulunmak

Sağlık ve güvenlik kriterlerini karşılamak

Seçim ve sınıflandırma sürecinde yedek subay ihtiyacına denk gelmek

Ama Elif daha farklı bir noktaya dikkat çekti:

“İnsanlar sadece teknik kriterleri konuşuyor ama bu kararın arkasında insan ihtiyacı var. Yani masa başında bir tablo değil, sahada bir denge var.”

Gerçekten de öyleydi.

Bazı dönemlerde mühendislik mezunları daha çok asteğmen çıkarken, bazı dönemlerde sosyal bilimlerden de yoğun alım yapılabiliyordu. Çünkü ihtiyaç değişiyordu. Bu, tamamen sabit bir formül değildi.

---

Tarihsel Arka Plan: Neden Böyle Bir Sistem Var?

Kalabalığın içinde beklerken, yaşlı bir adam yanımıza yaklaşıp “Bizim zamanımızda böyle şeyler yoktu, herkes erdi” dedi.

Bu cümle bile aslında değişimi anlatıyordu.

Türkiye’de askerlik sistemi, tarihsel olarak farklı dönemlerde farklı modellerden geçti. Modern dönemde üniversite eğitiminin yaygınlaşmasıyla birlikte, nitelikli insan gücünü orduda değerlendirme fikri güçlendi. Bu yüzden yedek subaylık sistemi gelişti.

Elif bu noktada çok önemli bir şey söyledi:

“Bu sadece askerlik değil, aynı zamanda toplumsal kaynakların nasıl dağıtıldığıyla ilgili bir mesele.”

Murat başını salladı:

“Evet, stratejik planlama. İnsan kaynağını doğru yere koymak.”

İki farklı yaklaşım… biri daha teknik, biri daha toplumsal.

Ama aynı sonuca çıkıyordu: sistem bir denge kurmaya çalışıyordu.

---

O An: Sonuçların Açıklanması

Kapı açıldığında herkesin sesi kesildi. Telefonlar çekilmiyor, kimse konuşmuyor, sadece ekranlara bakılıyordu.

Murat listeyi hızlı hızlı tarıyordu. “Ben yedek subayım” dediğinde yüzünde bir hesaplama sonucu tamamlanmış bir formülün rahatlığı vardı.

Elif ise farklı tepki verdi. Yanındaki birkaç kişinin üzgün olduğunu görünce hemen onlara yaklaştı. “Bazen planlarımız farklı yönlere gider ama bu bir değer kaybı değil” diyordu.

O an fark ettim ki, aynı olay iki farklı insan tipinde iki farklı anlam kazanıyordu:

Biri süreci analiz edip stratejik sonuç çıkarıyordu

Diğeri insan tarafını görüp duygusal denge kuruyordu

Ve ikisi de aynı derecede gerekliydi.

---

Asteğmenlik Sadece Bir Statü mü?

O gece eve dönerken uzun süre düşündüm.

Asteğmen olmak, sadece “kimlere çıkar?” sorusunun cevabı değildi. Aynı zamanda şu soruları da beraberinde getiriyordu:

Bir toplum, nitelikli insan gücünü nasıl değerlendirir?

Bireylerin eğitimleri kamu hizmetine nasıl dönüşür?

Şans mı daha baskın, yoksa sistem mi?

Araştırdıkça gördüm ki, kaynaklar (Milli Savunma Bakanlığı açıklamaları ve geçmiş dönem askerlik sınıflandırma raporları) bu sistemin tamamen rastgele olmadığını, ama tamamen öngörülebilir de olmadığını gösteriyor.

---

Son Söz: Belirsizlik İçinde Bir Düzen

Forumda bu yazıyı paylaşırken aklımda hâlâ o gece vardı.

Murat’ın hesaplayan bakışı, Elif’in insanı merkeze alan yaklaşımı… İkisi birlikte aslında asteğmenlik sistemini anlamanın en iyi yolunu gösteriyordu.

Belki de mesele şu soruda gizliydi:

“Bir sistem, hem bireysel kaderleri hem de toplumsal ihtiyacı aynı anda nasıl dengeler?”

Cevabı tek değil. Ama tartışması bile değerli.